Brezglutenska dieta – za koga je primerna izbira?

Sodoben način življenja nas po mnogih poteh vodi do nekdaj nepredstavljivih odločitev. Z nasveti za brezglutensko dieto, lahko spremenimo način našega življenja, pri tem pa dosežemo ugodne vplive tudi na zdravje. Brezglutenska dieta je vse bolj v porastu in mnogi, tudi ljudje brez diagnoze celiakije, pravijo, da se s tako prehrano počutijo veliko bolje.

Kaj je gluten?

Z izrazom gluten poimenujemo vse proteine, ki jih najdemo v pšenici, rži, ječmenu in tritikalu. Ob tem je pomembno poudariti, da vsa žita niso vir glutena, kar je pogosta zmota ljudi. Gluten ne zagotavlja nobene od esencialnih hranilnih snovi, kljub temu pa je vključen v pomemben del živil, kamor sodijo testenine, kruh, pica in kosmiči, ki se praktično vsak dan znajdejo na našem jedilniku.

 

brezglutenska dieta
Brezglutenska dieta ne sme vsebovati živil, ki vključujejo gluten (npr. pšenica, oves, kamut).

 

Gluten je zlasti problematičen pri osebah s celiakijo. Te osebe se ob izpostavljenosti glutenu odzovejo z imunsko reakcijo,  pri čemer se kot simptomi stanja pojavijo različni znaki prebavnih težav, predvsem pa driska, bolečine v trebušnem predelu, lahko pa tudi bruhanje. Gluten lahko imunsko reakcijo, ki sicer poteka v obliki lažjih težav) sproži tudi pri posameznikih, ki nimajo celiakije, je pa motena njihova toleranca na gluten. Simptomi pri teh osebah vključujejo zaprtost, bolečine, napihnjenost ter drisko.

Kaj je brezglutenska dieta?

Kot že ime samo pove, gre za način prehranjevanja, kjer popolnoma ali vsaj deloma omejimo vnos živil, ki vključujejo gluten. Tak način prehranjevanja je pomemben zlasti pri osebah, ki imajo dokazano celiakijo ali intoleranco na gluten. Ob tem je potrebno poudariti, da brezglutenska dieta nikakor ni primerna za vsesplošen način prehranjevanja, saj je pogosto povezana s pomanjkanjem posameznih hranilnih skupin, ki jih sicer najdemo v žitih (predvsem vitamini B kompleksa).

Kaj vključuje tak način prehranjevanja?

Osebe s celiakijo, lahko brez težav uživajo vse prehranske izdelke, ki ne vključujejo: pšenice, ovsa, rži, ječmena, kamuta in tritikale. Ob tem je pomembno poudariti, da je lahko gluten v nekaterih izdelkih prisoten kot dodatek ali pa je v izdelkih prisoten v sledovih (to je vedno zabeleženo na deklaraciji izdelka). Brezglutenska dieta pa lahko vsebuje: mleko in mlečne izdelke, mesne in morske proizvode, riž, koruzo, ajdo, sadje in zelenjavo, margarino, olja, krompir, začimbe in jajca.