Cena sončne elektrarne – ovira ali investicija?

Vsi se lahko strinjamo, da so obnovljivi viri energije naša prihodnost, ki ni le investicija v varčevanje, ampak tudi v bolj zeleno okolje. Dejstvo je tudi, da bi vsi imeli svojo sončno elektrarno. Vendar pa je cena sončne elektrarne še vedno tisti glavni dejavnik, ki marsikoga, kljub vsem njenim prednostim, še danes ovira pri nakupu. Pa lahko sploh kaj storimo, da bo cena sončne elektrarne postala dostopnejša?

Cena, investicija in prihranek

Cena sončne elektrarne je en najbolj iskanih podatkov s strani potrošnikov, ko se začnejo odločati o izgradnji lastne elektrarne. Moramo pa vedeti, da odgovor na to vprašanje ni enoznačen, saj je cena izgradnje odvisna od različnih dejavnikov:

  • glavni dejavnik je proizvodna moč elektrarne – moči, ki jih ponudniki po navadi ponujajo so 1 kWp, 5 kWp in 10 kWp,
  • lega panelov na objektu in njihovo število
  • velikost površine nameščanja,
  • vrsta uporabljenih materialov,
  • izbira proizvajalca, montažerja

cena sončne elektrarne

Da se boste izognili nepotrebnemu ugibanju glede cene, stopite v kontakt z enim izmed vodilnih podjetji na področju sončne energije Sol Navitas, kjer vam bodo z veseljem naredili izračun, prilagojen vašemu primeru.

Če si nalijemo čistega vina – finančni vložek v izgradnjo sončne elektrarne ni nizek in se giba okoli 10.000 eur. Ker pa si vsi prizadevamo za vsesplošno uveljavitev bolj čiste energije, lahko tudi ceno sončne elektrarne, na račun eko subvencij, precej znižate. Subvencijo podarjajo Eko skladi, trenutno pa znaša 180 evrov na 1 kW inštalirane moči. Skupno to znaša kar 15 do 20 odstotkov stroškov investicije – investicija v elektrarno se vam bo tako povrnila v že šestih letih.

Izgradnja sončne elektrarne je vložek v prihodnost – v kar boste vložili sedaj, boste uživali čez dobrih pet let. Prihranek pri električni energiji boste sicer opazili na položnicah že kaj kmalu, sončna elektrarna pa bo z vsemi svojimi prednostmi zasijala v nekje šestih letih. Odločitev za nakup sončne elektrarne je investicija v našo prihodnost, predvsem pa v prihodnost naših otrok – preklopimo na eko in otrokom ohranimo naravo.