Zakaj kupiti cestna kolesa?

Cestna kolesa so posebna kolesa, ki so tako narejena, da lahko vozijo po cestah in ostanejo nepoškodovana. Moraj obiti lahka, daj ih poganjamo ter imeti pogajali mehanizem tako, da se z lahkoto prestavi, glede na to, ali vozite naravnost, navzgor ali navzdol po klancu.  Moško cestno kolo je narejeno malo drugače kot ženski ali otroški, običajno ima zgoraj drog, ki ga žensko kolo nima in je višji kot ženski ali otroški. Seveda pa lahko katero koli kolo vozi kateri koli človek si želi, tu dejansko ni omejitve.

cestna kolesa

Nekatere ženske imajo raje moška cestna kolesa kot ženska zaradi dizajna ali zaradi funkcionalnosti. Kakšna je razlika med mestnim in cestnim kolesom? Običajno so cestna kolesa močnejša in robustnejša, razlika je dostikrat tudi v bolj robustnih gumah, ki so narejene tudi za slabe ceste ali makadam ali kolovoz in gozdne poti.

Cestna kolesa so tudi malo drugače opremljena od mestnih, ki imajo luči in strehice, prtljažnike in še kaj, kar potrebujete za prevoz v mestu. Gorska in cestna pa nimajo opreme zato, da so bolj lahka in jih lahko sami opremite po želji, vendar je njihova konstrukcija bolj trdna, robustnejša ter lahka, materiali so zelo kakovostni.

Kakovostna cestna kolesa boste našli v več izvedbah, najbolj grobo se ločijo na moška in ženska kolesa, potem pa so tudi drugačne glede dizajna, barve in kakovosti, kar vse za sabo povleče ceno izdelka.

Čemu služijo cestna kolesa? V prvi vrsti za rekreacijo in v drugi vrsti za prevoz na daljše proge. Veliko bolj zdravi so in ekološki od avtomobila, da ne govorimo o tem, koliko so cenejši pri nakupu, vzdrževanju in seveda gorivu, ki ga ne potrebujejo, razen če si omislite kolo z motorjem. Parkiranje ni problem, pa še garaže ne potrebujete, pospravite ga lahko v vsak prostor, ki je temu namenjen, da se shranijo kolesa ali orodje.