Čustvena inteligenca

Zagotovo je čustvena inteligenca izraz, na katerega ste že naleteli v svojem življenju, vendar pa morda niste popolnoma prepričani kaj čustvena inteligenca sploh je. Čas je, da to izveste.

Torej za čustva smo slišali že vsi in zagotovo vsi vemo kaj so in da so v naših življenjih prisotna vedno in povsod, čeprav se tega morda ne zavedamo. Morda se ne zavedamo tudi tega, da čustva močno vplivajo na naše vsakodnevne odločitve in na to kako bomo odreagirali v raznih situacijah, s katerimi se bomo spoprijeli v dnevu in seveda so pomembna tudi v naši komunikaciji z ljudmi okoli sebe. Torej čustvena inteligenca je pravzaprav sposobnost kako prepoznati in identificirati občutke in čustva– Pa ne samo svoja, ampak tudi tuja, torej od oseb s katerimi smo v stiku. To pa še ni vse.

ȍustvena inteligenca

Čustvena inteligenca je tudi sposobnost, da ta čustva in občutke razumemo in da znamo nadzorovati svoja čustva. Prvi del torej ni tako težak (vsaj za večino ljudi ne), medtem ko se pri drugem pa večini že kar malo zatakne. Namreč kolikokrat ste že pri kakšni stvari, v neki situaciji ali pogovoru odreagirali hitro in morda preveč burno, nato pa sami sebi rekli ‘Joj, ko bi le držal jezik za zobmi’? No v tem primeru ste zagotovo postili svojim čustvom, da so prevzela kontrolo nad situacijo in dovolili, da ‘delujejo namesto vašega razuma’. S čustveno inteligenco se skušamo takšnim situacijam izogniti, posameznika pa čustvena inteligenca uči kako ne dovoliti čustvom, da nadzorujejo naše življenje, kako se pogovarjati brez čustvenih izpadov in tako naprej.
Obstaja kar nekaj dobrih knjig in pa tudi seminarjev oziroma tečajev (tudi v naši čudoviti Sloveniji), kjer vam bolj podrobno opišejo kaj je čustvena inteligenca, poskusijo pa vas tudi naučiti kako jo čim bolje obvladati.