Defibrilator – cena vam še ne pove vsega

Ob zastoju srca je potrebno takoj pričeti z masažo srca, lahko le ročno, še bolje pa je, če imamo na voljo tudi defibrilator. Cena defibrilatorja je odvisna od veliko dejavnikov, a vas vsekakor ne bi smela odvrniti od nakupa, saj je tako rekoč nujna oprema za reševanje življenj.

Defibrilator – cena zagotovo upraviči njegovo uporabnost – je prav gotovo zelo pomemben v vsakdanjem življenju, če želimo ohraniti kar največ človeških življenj. Po nekaterih podatkih naj bi samo v Sloveniji srčni zastoj doživelo od tri do pet oseb na dan ali kar 1700 na leto; lahko si samo predstavljamo, kolikšna je ta številka, če jo prenesemo v svetovno merilo! Kljub tem velikim številkam pa je pri nekaterih ljudeh še vedno zaznati strah ali celo rahel odpor do tega, da bi človeku nudili prvo pomoč, a statistično gledano se kar 60 % srčnih zastojev zgodi doma ali vsaj v krogu sorodnikov, zato bi morali prav vsi ljudje vsaj enkrat na leto obnoviti svoje znanje nudenja prve pomoči.

Defibrilator – cena je seveda različna od modela do modela, ob nakupu pa je poleg tega priporočljivo pogledati tudi stroške vzdrževanja. Nekateri defibrilatorji so narejeni tako, da je treba menjati skorajda vsako komponento posebej – od baterije, elektrod, notranje baterije itd. Pomembno je tudi vedeti, ali lahko menjavo opravite sami ali boste morali plačati stroške pooblaščeni osebi za menjavo delov, na koliko časa boste morali menjati dele, kolikšna je cena posameznih modelov, ali so tehnični pregledi nujni, kako pogosto jih morate opravljati itd. Na koncu se lahko izkaže, da je najcenejši defibrilator v resnici najdražji.

defibrilator cena
Defibrilatorji ali AED-ji, kot jim tudi rečemo, so namenjeni predvsem laikom in ravno zato morajo proizvajalci poskrbeti, da so čim bolj preprosti za uporabo, saj v tako stresnih situacijah, kot je npr. videti ljubo osebo z zastojem srca, večina ljudi povsem odpove.

Defibrilator – cena torej ne pove vsega, zagotovo pa pri takih stvareh, kot so človeška življenja, ne bi smeli gledati na stroške, temveč na uporabnost naprave.