Domač kruh

Kdaj ste nazadnje jedli domač kruh? Ste se že naveličali kruha, ki ga kupite v trgovini ali pekarni? Saj moramo reči, da s takim kruhom ni nič narobe, vendar je kruh, ki jo pripravite sami, milijonkrat boljši od kupljenega. Ne zato ker bi bil bolje narejen, vendar zato, ker ste ga naredili vi, pa tudi veste kaj vse vsebuje. Tudi ne govorimo o kruhu, ki vam ga zamesi in speče naprava, temveč o kruhu, ki ga zamesete sami. Domač kruh je možno narediti tudi brez da bi ga gnetli, kakšen tak kruh izgleda lahko vidite na sliki, ali pa preberete članek na prejšnji povezavi.

kruh

Tukaj pa boste v nadaljnjem branju izvedeli naš recept za kruh. Potrebujete krušno peč, lahko tudi pečico, osnovne sestavine za kruh so: moka, kvas, sol in voda.

Moka je lahko katerakoli, za kvas, lahko uporabite suhega, če ne, pa poskrbite, da je kvas svež. Sol naj bo navadna, jedilna, voda pa pač navadna pitna voda iz pipe, lahko uporabite tudi mleko.

Pri nas za štruco kruha uporabimo 1 liter vode, 2dl mleka in 2kg moke. Razmerje med moko ter tekočino naj bo 5:3. Mleko najprej segrejemo da je mlačno, potem v njem stopimo kvas dodamo malce sladkorja, pomešamo. Potem v posodo vsujemo moko za kruh, naredimo vdolbinico ter vanjo zlijemo stopljen kvas v mleku in čisto malo premešamo da je površina mlečne lužice prekrita z moko. Počakamo da malce vzhaja, in dolijemo mlačno vodo. Celotno zadevo premešamo in pregnetemo. če je testo lepljivo dodamo moko. Testo pustimo da vzhaja, ni ga vmes še malce pregnetemo. Potem pa moramo pripraviti pečico, oziroma peč, ki mora biti segreta na okrog 200°C. Testo oblikujemo v hlebec ali štruco, ter ga vržemo na pekač, po površini ga zarežemo in vstavimo v pečico. Peči bi se moral približno 45 minut da skorja pozlati, če skorja postane črna smo kruh zažgali. Ko je pečen, ga ohladimo na rešetkah da lahko zrak kroži in cel prostor odišavi z vonjem svežega kruha. Tak mora malce stati, da se ohladi, potem pa lahko vanj zagrizemo!