Egipčanska mitologija in mladina

Zadnje čase, okoli tri mogoče štiri let, se je egipčanska mitologija vrnila nazaj med mladino. Seveda, so bili prisotni tudi prej, a spet postajajo bolj zanimivi. Zakaj? Mogoče zaradi skrivnosti, katere nosijo s sabo ali pa čarobnosti, ki jo predstavljajo.

egipcanska-mitologija

Kaj pa vemo o egipčanskih mitih? Le kaj bi lahko tako zanimalo mladino?

Nekateri miti so si med sabo zelo podobni, drugi pa spet čisto drugačni. Ti miti izhajajo že iz pradavnine, verjetno prej. Že od začetka so bili miti zapleteni in/ali obsežni. Nekateri od zgodnejših so mit Eneade, Triada iz Memfisa, Hermopolska ogdoada itd.

Mitologija na splošno je zanimiva, saj ponuja človeku občutek nečesa večjega, nečesa skrivnostnega, magičnega mogoče tudi nevarnega. Mitologija ponuja vse kar želimo. Najdemo lahko mitologijo o ljubezni, smrti, življenju, praktično o vsem.

Mitov je veliko. Še enkrat toliko kot je egipčanskih bogov, kar je ogromno.  Stvar pri egipčanskih mitih ni praktičnost ali uporabnost. Namenjena je nečemu večjemu, višjemu, božanskemu. Mitologija je povezana z religijo, a vendar se lahko najde še toliko več mitov, ki nimajo nič z religijo kot pa tiste, ki imajo točke religije.

Tako, da je razumljivo zakaj je mladini tako zanimiva. Vsak išče nekaj v kar bi verjel, v kar bi se lahko zatekel in pozabil na svet za nekaj časa. Seveda, človek na splošno želi vedeti vedno več. Človek želi imeti vse odgovore na vprašanja, ki jih ima in mitologija to ponuja.

Ljudje smo radovedna bitja. In ne vemo prav veliko o našem obstoju. Kako se je vse začelo? Je bil res na začetku pok in se je vesolje ustvarilo, ali je planet Zemljo res Bog ustvaril? Vsak verjame v nekaj kar želi verjeti. Nekateri verjamejo v Boga, drugi v znanost, tretji v nekaj vmes. Kadar ima človek vprašanje mora najti odgovor. Tako je nekako “zacementirano” v naših možganih.

In to je super, ker smo radovedni, večina nas je pripravljenih se podati na pot do odgovorov, torej raziskovati in iskati. Tako gre življenje. Rodiš se in potem greš skozi življenje, tako da sprašuješ in iščeš odgovore.

Egipčanska mitologija ponuja religijske odgovore pa tudi ne. Njihova mitologija je precej obsežna in še kar raste. Z vsakim letom je več bogov, ki so bili “odkriti” ali pa si jih je nekdo izmislil, pa so ustrezni za kak dogodek. Egipčanska mitologija ponuja nekaterim občutek, da je še več stvari zunaj našega vesolja, da nismo sami.  To seveda ponujajo tudi religije ampak pri vsaki je manjša razlika in egipčanska mitologija je med najbolj zanimivimi, zapletenimi, prepletenimi.

Zato je mladini tako všeč. Ker najdejo odgovor za skoraj vsa vprašanja, ki jih imajo. Ker je nekaj kar se še naprej razvija z njimi in ni vedno enaka. Mladina si želi spreminjajoče, rastoče in zanimive, skrivnostne, vznemirljive stvari.

Preberite si še vi kaj o egipčanski mitologiji, mogoče bo vam tudi kaj všeč in mogoče boste odkrili odgovor na kako vprašanje, ki vas muči.