Izredno stanje v ruskem mestu v katerega je vdrlo 50 severnih medvedov

Severni medvedi vdirajo v domove in javne ustanove na otoku Novaya Zemlya v severni Rusiji. Uradniki opozarjajo, da je prišlo do invazije severnih medvedov, starši se bojijo za svoje otroke, ko hodijo v šolo.

V arktični regiji Rusije so razglasili izredne razmere zaradi velikega števila severnih medvedov, ki so se nedavno pojavili na otoku.

Agresivni medvedi vstopajo v domove in javne ustanove na oddaljenem otočju imenovanem Novaya Zemlya. Tam živi približno 3000 ljudi. Od decembra 52 medvedov redno obiskuje glavno mesto Belushya Guba, nekateri izmed medvedov izkazujejo agresivno obnašanje.

Namestnik vodje lokalne uprave je povedal, da se ljudje bojijo hoditi ven iz hiš in vsakodnevno življenje se je popolnoma spremenilo.

Starši se bojijo za svoje otroke, ko gredo v šolo ali vrtec. Že je bilo nekaj primerov, ko so se medvedi vedli agresivno zoper prebivalce in okoliške stavbe. Prišlo je do nekaj napadov oziroma poskusov napada na ljudi in več poškodb stavb.

severni medvedi

Trenutno je ves čas v naselju od šest do osem medvedov. Medvedi se nenehno zadržujejo blizu vojaške postojanke in dobesedno lovijo ljudi, ki se jim preveč približajo. Prav tako hodijo proti vhodom stavb in poskušajo vanje vstopiti.

Kljub povečanemu številu medvedov, ki prebivalce ogrožajo so bili meščani opozorjeni, da medvedov ne smejo streljati ali drugače poškodovati. Severni medvedi so namreč ogrožena živalska vrsta in so zaščiteni. Če kdorkoli medveda poškoduje ga oblast kazensko preganja.

Prebivalci so poslali prošnjo v Moskvo, da bi lahko ustrelili vsaj nekaj medvedov, vendar so že bili zavrnjeni. Namesto tega so na otok poslali ekipo strokovnjakov, ki bodo prebivalce naučili kako se zaščititi pred medvedi in z njimi sobivati.

Lokalni uradniki so se pritožili, da standardno patruljiranje z vozili in psi ni več učinkovito, ker so se medvedi na njih navadili in se jih več ne bojijo.

Globalno segrevanje in taljenje arktičnega ledu je še posebej močno prizadelo severne medvede, ker jih je prisililo, da vedno več časa preživijo na kopnem, kjer težje najdejo hrano.