Jezero jasna – alpska plaža

Jezero Jasna leži ob vznožju Vršiča in je ena izmed najlepših turističnih destinacij v Sloveniji. Jezero Jasna je obdano s čudovitimi gorami in je v neposredni bližini Kranjske Gore. Čeprav je umetno narejeno, gre za čudovito destinacijo, kjer si boste odpočili misli in duha. Tomaž Gorec, znani popotnik in bloger, je na svojem blogu o potovanjih, objavil prispevek o tem čudovitem slovenskem biseru, v katerem avtorica članka Neža opisuje, zakaj se je vredno na jezero vrniti večkrat. S svojo lepoto pa ne privablja samo slovenskih in tujih turistov, temveč je priljubljena in že večkrat uporabljena lokacija tudi za snemanje filmov in reklam.

Jezero Jasna je umetno narejeno, deli pa se na dva dela, ki se med seboj povezujeta, jezerci pa stojita ob sotočju male in velike Pišnice. Čeprav je v okolici še veliko znamenitosti, kot na primer naravni kanjon, jezero samo ponuja veliko atrakcij za celo družino. Poleti se spremeni v pravo alpsko plažo, kopanje v mrzli vodi, pa je posebej prijetno v vročih poletnih dneh. Če imate za kopanje raje tople mlakuže, lahko vseeno uživate ob jezeru in se sončite na plaži z alpskim razgledom, kar je zagotovo prvovrstno doživetje. Ena izmed atrakcij na jezeru je vedno bolj moderno supanje, ki vam omogoča »sprehod« po jezeru, brez, da bi se dotaknili mrzle vode, no razen če padete noter. Kopanje je dovoljeno tudi domačim živalim, tako da so dobrodošli tudi vaši hišni ljubljenčki. Pozimi se jezero spremeni v drsališče, drsanje pa je na lastno odgovornost. Jezero Jasna pa je pravi raj tudi za ljubitelje ribolova. Lahko kupite ribiško karto, ki vam dovoljuje lovljenje tudi na drugih ribiških lokacijah v bližini. Poleg jezera stoji 6 metrov visok leseni stolp, ki je namenjen temu, da se nanj povzpnete in občudujete razglede tudi do bolj oddaljenih vrhov Julijskih Alp. Še ena atrakcija, ki stoji zraven jezera pa je bronasti kip kozoroga, ki stoji na naravni skali. Vsak turist, ki obišče jezero, se slika s kozorogom, saj velja za simbol jezera Jasna.

Jezero Jasna ima okrog speljane lepe sprehajalne potke, ki so nasute z lepimi kamenčki. Klopce, ki so postavljene po poti, vam omogočajo, da se vmes odpočijete in malo pomalicate, lahko pa se okrepčate v prijetnem lokalu ob jezeru. Po poti okrog jezera, lahko občudujte alpske gore, med drugim lahko vidite najbolj znano naravno okno v Julijskih Alpah, veliko okno v steni gore Prisanek. Med potjo okrog jezera je poskrbljeno tudi za otroke, saj boste tukaj našli najboljši sladoled na Gorenjskem, različna igrala za otroke, zanimive fotografske točke in lesene skulpture junakov iz pripovedke o Kekcu. Ob severnem delu jezera je urejena sprehajalna pot, tako imenovana Kneippova pot. Krožna pot je sestavljena iz dveh delov. Pot je imenovana po Sebastian Kneippu, ki je odkril zdravilne učinke izmeničnih vodnih kopeli, priljubljena pa je predvsem pri pohodnikih, ki si radi tukaj odpočijejo in zmasirajo noge po naporni hoji.

Jezero Jasna je v neposredni bližini Kranjske Gore, zato je veliko ljudi, ki se odloči obiskati jezero, nastanjenih kar tam. Do jezera pa pridejo s kolesom ali pa celo peš. Obiskovalci, ki pa prihajajo iz bolj oddaljenih krajev, pridejo z avtom in parkirajo na enem izmed brezplačnih parkirišč. S kranjsko Goro pa jezero Jasna povezuje tudi turistični avtobus, ki vozi vse do Planice in slapa Peričnik.

V bližini je tudi veliko drugih turističnih znamenitosti, kot je sama Kranjska Gora, slap Peričnik, Nordijski center Planica, Tromeja, Vršič in še vrsto drugih Gorenjskih lepot. Vendar vas bo Jezero Jasna tako očaralo, da se boste zagotovo raje vrnili še večkrat in ne boste niti pomislili, da bi po poti na izletu po gorenjski, zavili kam drugam.