Kako nam pomaga zeleni čaj

Zeleni čaj je že stoletja znan kot izredno koristna pijača, ki pomaga pri številnih stvareh. Največja ponudba zelenih čajev z raznimi okusi in aromami vas čaka v spletni trgovini Goody. Katere pa so zdravilne sestavine, ki jih premore zeleni čaj?

zeleni čaj

Kot prvo je treba poudariti, da zeleni čaji vsebujejo močan antioksidant, katerega krajše ime je EGKG. Omenjeni antioksidant je kar stokrat močnejši od vsem dobro znanega vitamina C. Druga pomembna sestavina so flavonoidi, ki v telesu preprečujejo bolezni srca in ožilja, prav tako pa pomagajo pri vsrkavanju vitamina C. Zeleni čaj ima tudi tanin, ki pravzaprav preprečuje prehitro absorpcijo kofeina (kofein je tudi ena od sestavin zelenega čaja), zato se kofein postopoma sprošča v krvni obtok, s tem pa nam daje poživljajoč občutek. Seveda se v čaju najdejo tudi razni vitamini, kot na primer že omenjeni vitamin C, ki pomaga pri krepitvi imunskega sistema, vitamin B za krepitev živčevja, pospeševanje presnove in boljše umske sposobnosti. Zeleni čaj vsebuje tudi teanin, ki pa je aminokislina in deluje obratno kot kofein, saj nas pomirja, prav tako pa čaju daje omamno aromo.
Zeleni čaj je koristen za vse tiste, ki ste telesno zelo dejavni. Ena skodelica pred vadbo vas bo poživela, hkrati pa vas bo tudi varovala pred poškodbami, pomagala pri regeneraciji in ublažila morebitne poškodbe mišic. Dobra novica tudi za vse tiste, ki želite izgubiti kakšen kilogram ali dva – če pijete zeleni čaj na prazen želodec, vam bo znižal krvni sladkor, nizek pa bo ostal tudi po obroku, saj naj bi zniževal glikemični indeks hrane. Prav tako pa kombinacija nekaterih sestavin v čaju pomaga pri izgorevanju maščob in pomaga pri hitrejšemu metabolizmu, vse to pa vam bo pomagalo pri hujšanju. Vendar ne gre pretiravati – strokovnjaki priporočajo največ 4 skodelice zelenega čaja na dan.