Premislite, kam boste postavili toplotno črpalko zrak voda

Tako kot je pomembno za čisto vsako stvar, ki jo kupimo, kam jo bomo postavili, saj je treba zanjo najti primeren prostor, pa povsem enako velja tudi za toplotno črpalko. Glede na to, da toplotna črpalka zrak voda jemlje topel zrak iz okolja in vanj vrača hladnega, moramo razmisliti, ali bi nam hladen zrak kje v hiši prišel prav. Glede na to, da pa so to praviloma shrambe oz. kleti, je postavitev TČ zrak voda v te prostore ena od idealnih rešitev. Nikakor ni dobro, da se namreč toplotna črpalka zrak voda postavi v prostor, kjer imate trenutno peč in se hkrati v tem prostoru tudi zadržujete veliko in želite posledično, da ta prostor ni prav preveč hladen. Torej morda kurilnica za postavitev TČ zrak voda ni najboljša rešitev.

Razumeti morate, da toplotna črpalka zrak voda namreč res ohladi prostor, v katerem se nahaja in zakaj ne bi tega izkoristili, če lahko. Je pa po drugi strani tudi res, da se lahko toplotna črpalka zrak voda postavi tudi na neko lokacijo zunaj hiše, seveda pa mora biti to mesto pokrito, da po toplotni črpalki ravno ne dežuje, ne sneži in podobno. Hkrati pa upoštevajte tudi dejstvo, da toplotna črpalka zrak voda povzroča nekaj hrupa, torej pod okno spalnice nikakor ni najbolje, da jo namestite, prav tako pa bodite tudi uvidevni do soseda in je njemu ne postavite pod okno spalnice. S sosedom imate namreč lahko že tako ali tako zelo hitro težave in zakaj neki bi jih še »sprovocirali«.

toplotna črpalka zrak voda

Upoštevati pa morate jasno tudi dejstvo, da se zvok, ki ga toplotna črpalka zrak voda povzroča, odbija najbolj ravno od sten, kar tudi upoštevajte glede sosedov. Sicer ta hrup ni ne vem kako zelo moteč, vendar pa je bolj ali manj konstanten. V kolikor so vaši sosedi na vseh straneh hiše zelo blizu, je tako postavitev TČ zrak voda še najbolj smiselna nekje znotraj hiše, saj tako vaših sosedov prav gotovo ne boste motili.

Torej ko kupujete toplotno črpalko, morate razmisliti tudi o tem, kam jo boste postavili in ne zgolj razmišljati, kakšna TČ bi bila za vas najboljša in najbolj smiselna, torej imate še dodatno stvar, na katero morate paziti.