Krožna žaga je nepogrešljiv pripomoček v vsakem domu

Za mnoge je žaga –  žaga, dokler lahko z njo režemo. Tehnično pa obstaja več vrst žag, na primer krožnih. V tem članku bomo obravnavali krožno žago in njeno delovanje in to bo odličen začetek za začetnike.

Za kaj se uporablja krožna žaga?

Krožna žaga je prenosno mehansko orodje, ki se uporablja pri domačih opravilih za rezanje velikih kosov lesa, plastike, kovin, betona in drugih materialov, kot so ploščice in opeke. Lahko naredi ukrivljene in ravne reze. Je zelo priljubljen med ljubitelji DIY -ja in profesionalci zaradi visoke zmogljivosti žaganja in visoke natančnosti. Naj bo to v delavnici ali na gradbišču, je učinkovit instrument za izvajanje različnih nalog.

Krožna žaga

Krožna žaga in njeni sestavni deli

Krožne žage uporabljajo okroglo rezilo, obloženo z ostrimi kovinskimi zobmi. Rezilo se vrti, da gladko razreže les. Krožne žage imajo tudi ročaj s sprožilnim stikalom, matico za držanje rezila na mestu in ščitnik iz varnostnih razlogov.

Nekaj ​​je gotovo. Krožna žaga je res enostavna rešitev za skoraj vsa dela, ki jih nameravate opraviti in za katere potrebujete materiale za žaganje. Odvisno od vaših ciljev se odlično prilagaja od majhnih delovnih mest do velikih gradbišč. Razložimo vse, kar se lahko iz tega naučite.

Sestavni deli krožne žage

Krožna žaga je lahko ročna ali električna. Toda nihče ne uporablja ročnega, zdaj je vse avtomatizirano in električno. Električne krožne žage so bolj zapletene, glavni sestavni deli so rezilo, motor, zunanji okvir in puhalo za prah. V primerjavi z ročno žago so krožne žage prijetnejše za uporabo in ponujajo izjemno natančno rezanje in žaganje.

Kako izbrati krožno žago?

Izbira krožne žage je enostaven postopek, to lahko storite sami, vendar je treba poznati te nekaj značilnosti te izbire, kot so: njena moč, uporaba in dodatki. Predvsem pa je pomembno, da ne hitite z nakupom takšne naprave in dobro premislite, zakaj želite uporabiti krožno žago!

Merila za izbiro krožne žage

Krožna žaga – moč

Za majhna tesarska dela v hiši bi vam morala zadoščati moč 900 W. Poleg 1700 vatov vam bo krožna žaga omogočala rezanje drv ali drugih velikih materialov, kot so beton in kovine.

Pogostost uporabe je bistveno merilo pri izbiri žage. Če žage uporabljate redko, vam ni treba izbrati vrhunske žage. Toda za mizarja strokovnjaka je treba krožno žago izbrati glede na želeno delo.

Krožna žaga

Krožna žaga – zavorni sistem

Obstajata dve vrsti zavornih sistemov, ročni in električni. Preden se poglobimo v razliko med tema dvema vrstama, moram reči, da sta oba varna in zaščitena.

Električni zavorni sistem uporablja električni tok, ki ga napaja vaša žaga, da ustavi list, rezilo se ustavi v samo 2 sekundah, medtem ko ročni sistem ne uporablja toka za zaustavitev rezila, le zapusti list da se ustavi sam in traja približno 5 do 7 sekund.

Po mojem osebnem mnenju je edina prednost električnega zavornega sistema ta, da naredi vašo vodljivost bolj prilagodljivo, da lahko hitro preidete iz reza v drugega.

Pri izbiri je treba upoštevati tudi druge dodatke, kot so rezila. Rezilo morate izbrati glede na material, ki ga boste rezali, na primer, če nameravate rezati lesene kose, lahko uporabite karbidno rezilo, če pa želite rezati betonske dele, ploščice ali celo opeko, potem imate izbrati krožna rezila z diamantnim vrhom.

Ne pozabite, da je to močno električno orodje. Zato je to nevarno orodje, katerega uporaba zahteva nekaj previdnostnih ukrepov za skrbno in varno delo. Da bi se zaščitili, morate med uporabo nositi varnostno opremo. Poleg tega lahko uporaba tega orodja povzroči veliko prahu, zato se zaščitite z masko ali s pari zaščitnimi očali. Previdnost ni nikoli odveč.