Ležaji, ki jih najpogosteje lahko menjamo sami

Ležaji nas v vsakodnevnem življenju povsod obkrožajo, vendar pa nanje velikokrat niti ne pomislimo (pestro ponudbo ležajev najdete na naslovu https://mm-eshop.si/lezaji-in-pribor/ostali-lezaji). Brez njih se kolesa na našem vozilu sploh ne bi premaknila, motor pa tudi ne bi deloval. Njihova naloga je namreč v tem, da zmanjšujejo trenje in držijo komponente na svojem mestu. Ker se s časom in uporabo tudi obrabijo, jih je potrebno zamenjati. V nadaljevanju boste odkrili nekatere predmete v vsakdanjem življenju, pri katerih lahko vgrajene ležaje tudi sami poskusite zamenjati.

Če pogledate v otrokovo skrinjico z igračami boste kaj kmalu videli nekaj igrač, pri katerih so vgrajeni ležaji. Njihova naloga je, da držijo druge komponente igrače na mestu. Predvsem zato, ker so igrače namenjene hitremu gibanju in zabavi.

Ležaji imajo v elektronski industriji pomembno vlogo pri delovanju vseh vrst elektronskih naprav (Blu-ray predvajalnik, sistemi za video igre, prenosni računalnik), pri katerih omogočajo neprekinjeno delovanje gibljivih delov, kot je na primer trdi disk. V nasprotnem primeru lahko vaša elektronika postane občutljiva na splošne in električne okvare.

Ležaji

Ležaji so vgrajeni tudi v številnih gospodinjskih aparatih (pralni, sušilni in pomivalni stroj), kjer za pravilno delovanje stroja predstavljajo ključen del, saj gospodinjski aparati vsebujejo cikle vrtenja in druge gibajoče se dele.

Potem so tu še ležaji na kolesih vozil, pri katerih večina proizvajalcev priporoča njihovo mazanje na vsakih 40 tisoč prevoženih kilometrov. Največkrat jih vozniki namažejo takrat, ko se zamenjajo zavore, kar pomeni, da ležaji lahko trajajo dvakrat dlje kot je priporočeno. Vedno bodite pozorni na zgodnje opozorilne znake obrabe, vključno z morebitnim hrupom trenja na vrtenju kolesa ali nenavadno počasnostjo pri obračanju obešenega sklopa koles. Pri zamenjavi je priporočljivo, da se zamenjajo ležaji na obeh kolesih, ker imata obe kolesi enako število prevoženih kilometrov in sta bili podvrženi enaki obrabi in stanju na cestah. Ta praksa pomaga zagotavljati varnost vožnje.