Zakaj je menjava olja v menjalniku pomembna za vozilo?

Menjava olja v menjalniku ni možna na ta način, da bi vi to sami doma naredili, razen, če ste avtomehanik. Menjalniki so tako narejeni, da jih običajen laik ne more odpreti. Niti jih ne boste mogli samo sestaviti nazaj. Zato je menjava olja v menjalniku vedno domena izkušenih serviserjev, ki se z avtomobili ukvarjajo vsak dan. Pa še to ne z vsemi, zato so nekateri pooblaščeni servisi samo za določene avtomobile, in drugi za druge.

menjava olja v menjalniku

Menjava olja v menjalniku je za izkušenega serviserja rutinsko delo, saj pozna določeno znamko avta in model ter točno ve, kako bo menjavo olja izpeljal. Če se z nekim avtom še ni srečal, da je redek in nepoznan model, bo prej pogledal tehnična navodila za serviserje, kako se tak menjalnik opre ter varno sestavi nazaj, da bo seveda delal brezhibno.

Menjava olja v menjalniku je hitro opravilo in lahko počakate kar pri mehaniku ter si privoščite eno kavico ali čaj, običajno to imajo na razpolago za svoje goste. Če imajo salon novih avtomobilov si pa te lahko ogledate mimogrede.

Če menjate olje v menjalniku, se to mora narediti na določeno število kilometrov ali po določenem času, ker se olje obrabi in zastara, postane trdo in togo, v menjalniku pa so opilki od prestavljanja, kar lahko vozilo trudi poškoduje, potem pa bo treba menjalnik menjati, kar je škoda.

Menjava olja v menjalniku ni kar tako, zahtevajte najkakovostnejše olje, ker ni dosti dražje od cenenega, videli pa boste očitno razliko pri prestavljanju prej in potem, ko ste olje zamenjali. Kaj se pa zgodi, če olja ne zamenjate? Enako kot pri človeku, ki ne vnese maščob, zglobi bodo postali trdi in neuporabni ter se lahko zelo hitro obrabijo in poškodujejo.

Ali bo serviser sam od sebe menjal olje v menjalniku? Da dober servis to stori samodejno glede na to prej omenjene parametre.