Ofsetni tisk omogoča visokokakovostno tiskanje

Priljubljen način tiskanja, pri katerem se za prenos tiskarske barve na površino uporabljajo plošče, se imenuje ofsetni tisk. Običajno se uporablja za velike tiskarske naloge, kot so tiskanje časopisov, revij in knjig. Ofsetni tisk ima več prednosti pred drugimi metodami tiskanja, med drugim visoko kakovost tiska, nizke stroške in vsestranskost. V tem vodniku vas bomo seznanili z vsem, kar morate vedeti o ofsetnem tisku, od načina delovanja do njegovih prednosti in slabosti. Navedli bomo tudi nekaj nasvetov o tem, kako doseči najboljše rezultate pri projektu ofsetnega tiska. Ne glede na to, ali ste lastnik podjetja, ki išče učinkovit način tiskanja marketinškega gradiva, ali domači mojster, ki poskuša natisniti svojo knjigo, boste v tem vodniku našli vse informacije, ki jih potrebujete za začetek ofsetnega tiskanja.

Ofsetni tisk

Kaj je ofsetni tisk?

Ofsetni tisk je način tiskanja, pri katerem se za prenos tiskarske barve na površino uporabljajo plošče. Svoje ime je dobil zaradi dejstva, da se črnilo ne prenese neposredno s plošče na površino. Namesto tega se najprej prenese na valj, ki nato prenese barvo na površino. Postopek ofsetnega tiska se začne z ustvarjanjem negativne slike na kovinski plošči. Ta slika se nato prenese na valj, ki sliko prenese na površino. Prednost te metode posrednega prenosa je, da omogoča višjo kakovost tiska kot neposredne metode, kot je na primer sitotisk. Ofsetni tisk je vsestranska metoda tiskanja, ki jo je mogoče uporabiti na različnih površinah, vključno s papirjem, kartonom, plastiko in kovino. Tiskati je mogoče tudi na neravne površine, kot so ukrivljeni predmeti ali predmeti nepravilnih oblik.

Kako deluje?

Prvi korak pri ofsetnem tisku je izdelava negativne slike na kovinski plošči. To se opravi z uporabo kemične prevleke, ki je izpostavljena svetlobi prek negativnega filma. Drugi korak je prenos slike s kovinske plošče na valj. To se opravi tako, da se valj zapelje po plošči in pobere črnilo. Tretji korak je prenos črnila z valja na površino. To se opravi tako, da se valj zapelje po površini in nanjo prenese črnilo. Četrti in zadnji korak je strjevanje črnila, da se posuši in utrdi na površini. To se običajno opravi z UV-svetlobo ali toploto.

Prednosti ofsetnega tiska

Ofsetni tisk ima več prednosti, zato je tako priljubljen način tiskanja. Nekatere od glavnih prednosti so: ena največjih prednosti ofsetnega tiska je, da omogoča visokokakovostne izpise. Posredna metoda prenosa namreč omogoča natančnejše in podrobnejše izpise. Tovrstni tisk je ena od stroškovno najugodnejših metod tiskanja, zlasti pri velikih nakladah. Razlog za to je, da so začetni stroški postavitve razmeroma nizki, plošče pa se lahko večkrat uporabijo. To je idealen način za tiskanje, ki ga je treba opraviti hitro. Uporablja se lahko na različnih površinah, vključno s papirjem, kartonom, plastiko in kovino. Tiskamo lahko tudi na neravne površine, kot so ukrivljeni predmeti ali predmeti nepravilnih oblik. Pogosto se uporablja tudi za tisk na vizitke, tiskovine in drugo marketinško gradivo. Glavna prednost ofsetnega tiska je, da je zelo vsestranski in se lahko uporablja za tiskanje na različne vrste in velikosti papirja.

Ofsetni tisk je priljubljen način tiskanja, ki ima številne prednosti, med drugim visoko kakovost tiska, nizke stroške in hitro tiskanje. Pri izbiri ofsetnega tiskalnika je treba upoštevati dejavnike, kot so kakovost tiska, stroški, hitrost in vsestranskost.