Sončna elektrarna

Ste se že kdaj spraševali, ali je sončna elektrarna prava izbira za vas? Verjetno se ob tem poraja veliko vprašanj, na katera vam lahko odgovorimo v naslednjih vrsticah. Med drugim boste tudi izvedeli, zakaj je sončna elektrarna ekonomična rešitev, ki se vam bo dolgoročno še kako izplačala.

Sončna elektrarna je namreč investicija, ki se vam bo povrnila v 7-8 letih. Po tem obdobju ne boste več imeli nobenih stroškov za električno energijo in boste popolnoma neodvisni od trga, kjer se cene električne energije stalno zvišujejo. Sončna elektrarna vam bo tako zagotovila brezplačno električno energijo za hlajenje, ogrevanje in tudi ostale namene.

Sončna elektrarna je rešitev, ki je tudi v interesu države, zato boste za njeno izvedbo prejeli subvencijo. Za vgradnjo sončne elektrarne ste namreč upravičeni do 180 evrov državne subvencije na kilovat instalirane moči. Obenem so vam na voljo tudi ugodni krediti s subvencionirano obrestno mero. Tako boste lahko svojo investicijo odplačevali s prihranki, ki jih boste imeli po zaslugi nižjih stroškov električne energije.

Pomembno vprašanje je tudi, kakšno moč bo potrebovala vaša sončna elektrarna. Če spadate v skupino malih potrošnikov, potem bo za vas najprimernejši program za vgradnjo sončne elektrarne za samooskrbo. V tem primeru bo najprimernejša vgradnja takšne moči, s katero bo lahko vaša sončna elektrarna pokrila letno porabo električne energije.

Ob koncu leta primerjajte letni obračun porabljene in s sončno elektrarno pridobljene energije. Če je vaša sončna elektrarna proizvedla manj energije kot ste jo potrošili, potem boste morali doplačati za več porabljeno elektriko. V primeru, da je sončna elektrarna proizvedla več energije od vaše porabe, potem ne boste dobili poplačanega viška ustvarjene energije. Najbolj smiselna je torej vgradnja sončne elektrarne s takšno močjo, da bodo vaše potrebe po električni energiji pokrite brez dodatno ustvarjenih viškov. Svojo letno porabo električne energije izračunate tako, da seštejete zadnjih dvanajst položnic (v kWh).