Sončna očala za vsak letni čas

Sonce in sončni žarki so nekaj, k čemur stremimo v vseh letnih časih, še posebej pa v hladnejšem delu leta, ko nas topli žarki le redko pobožajo po koži. Za nakup sončnih očal je nujno poskrbeti še preden se izpostavimo žarkom, kar še posebej velja v poletnem času. Energija, ki jo zagotavlja Sonce je nujna za življenje na Zemlji, sočasno pa lahko ultravijolična svetloba poškoduje naše oči, zato so kakovostna sončna očala nuja.

Sonce in ultravijolična svetloba

Sonce je vir življenja, podobno kot voda. Brez Sonca življenje na Zemlji kot ga poznamo danes ne bi moglo obstajati. Sonce namreč zagotavlja potovanje širokega nabora svetlobnega elektrovalovanja, ki omogoča različne procese na Zemlji – od fotosinteze (zanjo je ključna vidna svetloba), segrevanja teles (ključno infrardeče valovanje) pa vse do valovnih dolžin svetlobe, ki lahko na naša biološka tkiva delujejo negativno. Na tem mestu izpostavljamo ultravijolično svetlobo, ki ima dovolj moči, da neposredno vpliva na naš dedni zapis (DNK), povzroča mutacije ter neposredno poškoduje kožna tkiva (opekline), lahko pa tudi naše oči.

 

sončna očala

 

Zakaj uporabljati sončna očala?

Sončna očala zagotavljajo zaščito pred neposrednimi svetlobnimi žarki in na ta način zmanjšajo tveganje za trajne okvare oziroma poškodbe občutljivih delov naših oči. Dodatno sončna očala pomagajo pri izboljšanju vidljivosti v sončnem vremenu. Zagotovo ste se že srečali z bleščico, ki jo, zlasti v najbolj osončenem obdobju leta, povzroči svetloba. Brez sončnih očal je vaš odziv povsem enostaven – kremženje s pomočjo katerega skuša telo z vekami in obrvmi poskrbeti za čim večjo zaščito očesa. Samo kremženje predstavlja naravno obliko zaščite pred poškodbami, sočasno pa vodi tudi v nastajanje gub, ki se jih, zlasti predstavnice ženskega spola,  želijo čim dlje izogibati. Recept proti gubam je torej preprost – redna uporaba sončnih očal, ki je smiselna tudi v oblačnem vremenu, zlasti v primerih, ko je vidljivost slabša.