Zbiralnik deževnice za rastline, živali in gospodinjstva

Zbiralnik deževnice pride prav vsaki hiši, hlevu ali vrtu in pašniku, kjer se lahko uporabi deževnica namesto podtalnice in pitne vode. Živali lahko pijejo deževnico in  vrt se lahko z njo zaliva, še več, zelo priporočljiva je za rastline. Kakovosten in ravno prav velik zbiralnik deževnice je super za nasade, saj jih reši v času suše in prihrani velik strošek za sistemsko vodo. Zbiralniki za vodo so na tej povezavi https://www.ekohit.si/zbiralniki-za-vodo/. Tudi v hiši se lahko delno lai v celoti uporablja deževnica tako za sanitarije kot za pitje. Le da morate v slednjem primeru uporabiti obvezno kakovostne filtre za čiščenje vode.

zbiralnik deževnice

Kakšen zbiralnik deževnice boste potrebovali? Najprej je to odvisno od vaše porabe, namena zbiranja in porabe deževnice in nenazadnje od terena, kjer bo zbiralnik ter načina, kako bo postavljen. Za običajno gospodinjstvo je dobro, da je prostornina zbiralnika nekje od 8000 l navzgor. Za zalivanje večjih nasadov in živinorejo je najbolje imeti velike zbiralnike nad 20000 litrov.

Zbiralnik deževnice za vrt, pa je lahko manjši od 1000 l do 5000 l bo zadostoval, če je vrt povprečno velik. Seveda boste tam, kjer je padavin manj, potrebovali večjo zbiralnik kot tam, kjer ni suše. Nabavite pa lahko plastičen ali betonski zbiralnik. Manjši so običajno plastični, veliki pa betonski, ki so tudi veliko bolj zdržljivi ter tudi zdravi, saj so narejeni iz naravnega neškodljivega materiala.

Kako pa postaviti zbiralnik deževnice? Najbolje je, da je vkopan pod zemljo, če je to le možno, da se  voda ne pregreva in ohranja kakovost ter nima stika s svetlobo. Vkoplje se lahko v dvorišče, v okolico stavbe oziroma strehe ali pod parkirišče. Dostikrat, če ni prostora v okolici, se lahko postavi tudi v kletnih prostorih.

V nekaterih primerih pa je lahko tudi nad zemljo. Največkrat so zbiralniki za vrt postavljeni v bližino vrta na nosilce nad zemljo. Lahko se tudi povežejo med seboj in se tako pridobi večja prostornina.