Znanstveniki so uporabili urin uživalcev marihuane in iz njega proizvedli elektriko

Marihuana je morda bolj koristna kot si mislite. V novi študiji so znanstveniki uspeli uspešno odstraniti presnovke kanabisa iz urina uporabnikov in pri tem ustvarili električno energijo.

Eksperiment je vključeval mikrobne gorivne celice (MFC), ki so bioelektična orodja, katere združujejo kemične spojine in izbrane bakterije za proizvodnjo električne energije. Nekateri upajo, da bo MFC kmalu postal uspešen vir alternativne energije, medtem ko se drugi osredotočajo na sposobnost MFC-ja, da razgradi škodljive sestavine v vodi.

Turški raziskovalci so ugotovili, da če damo sintetični in pravi urin, ki vsebuje metabolit THC, v MFC celice povzroči oba učinka. 60 odstotkov metabolita je bilo odstranjenega iz urina, hkrati pa se je proizvedlo tudi nekaj elektrike.

Neobdelani vzorci urina, ki so bili pridobljeni od moških, ki niso uživali marihuana, so proizvedli 0.35 V elektrike v gorivnih celicah. Ko so bili vzorci zamenjani s tistimi katere so pridobili od moških, ki so uživali marihuana, je bila najvišja pridobljena vrednost elektrike 0.23 V.

marihuana

Sintetičen urin, v katerega so vnesli metabolit marihuane je ustvaril rahlo višje vrednosti elektrike.

Ko se metaboliti iz marihuane prenesejo v odpadno vodo (Obdelano ali neobdelano), površinsko vodo ali vodo iz pipe, lahko pride do oksidativnega stresa, ki vodnim organizmom otežuje razgradnjo strupenih snovi. Ker konvencionalno čiščenje odpadnih voda te metabolite ne odstrani ustrezno, bi lahko 60 odstotna uspešnost v tem eksperimentu predstavljalia znanstveni preboj na tem področju.

Optimizirane MFC z natančno vzpostavljeno mikrobno skupnostjo bi lahko predstavljale učinkovito rešitev za ta kritičen problem, so zapisali raziskovalci v članku, kateri je bil objavljen v reviji Bioresource Technology Reports. Poleg tega se v postopku ustvarjajo majhne količine električne energije, ki predstavljajo dodano vrednost in bi se morda lahko uporabila za napajanje čistilnih naprav.

Študija je pokazala, da se MFC lahko uporablja za obdelavo metabolitov marihuane v človeškem urinu, da se prepreči onesnaževanje naravnih ekosistemov s temi odpornimi in strupenimi metaboliti.