Kateri avtosedeži so najustreznejši za največjo varnost otrok

Avtosedeži veljajo za obvezen kos opreme, ko imate v hiši novorojenčka oziroma dojenčka ali pa
nekoliko mlajšega otroka. Pred nakupom takšne opreme je dobro paziti na kar nekaj pomembnih
dejavnikov. V nasprotnem primeru lahko hitro izberete povsem neprimeren otroški sedež za avto, kine bo ponuja največje možne varnosti.
Še preden se sploh lotite nakupovanja avtosedeža, otroka najprej stehtajte in izmerite njegovo višino.
Slednja mora biti merilo, po katerem izbirate sedež. Vsekakor dodatno upoštevajte tudi težo, ne
nazadnje pa še starost.

avtosedežiPoložaj otroka v avtosedežu
Vsi avtosedeži morajo biti zasnovani tako, da se čim bolje prilagajajo otrokom. Še posebej je treba biti pozoren na položaj otrokove glave in ramen. Malčkova glava ne sme segati iz območja avtosedeža. Pasovi naj bodo nameščeni v višini otrokovih ramen. Nikakor ne smejo biti višje ali pa nižje. Če je naprimer zgornji položaj pasu nižji od ramen otroka, je to znak za menjavo avtosedeža, in sicer za večjega. Malček vam mora pri sedenju v avtosedežu povedati tudi to, kako se v njem počuti. Treba mu je povsem prilagoditi tudi naklon samega sedenja, višino opore za glavo, prav tako širino hrbtišča. Za še več udobja na avtosedež namestite poletno kakovostno prevleko ali pa zračno podlogo. Vsi avtosedeži niso primerni za prav vsako vozilo
Pri izbiri avtosedeža za vašega malčka se morate zavedati, da prav vsi avtosedeži ne sodijo vsako
vrsto vozila. Sicer pa je najbolje, da se odločite za nakup takšnega, ki vam omogoča posebno vrsto pritrditve – za stabilnejšo namestitev ter manjšo možnostjo napak. Ne nazadnje preverite še, kako se je izbrani sedež izkazal na preizkusih varnosti.
Strokovnjaki na veliko odsvetujejo uporabo rabljenih oziroma starih avtosedežev. Takšni namreč ne zagotavljajo enake stopnje varnosti kot povsem novi. Zavedati se morate, da materiali sedeža z leti izgubljajo na elastičnosti pa tudi na trdnosti. Če pa že uporabljate rabljeni sedež, preverite, da slučajno ni bil prisoten v kakšnem trku. Uporaba takšnega sredstva nikakor ni primerna, četudi poškodbe navzven niso vidne.
Najpomembneje pa je, da so avtosedeži na sploh izbrani pod okriljem izkušenih in strokovno
podkovanih prodajalcev. Ti vam bodo podali še nekaj učinkovitih nasvetov za vzdrževanje.