Kreta v zimskem času

Vsi poznamo Kreto že iz osnovne šole, ko smo se učili grško zgodovino in mitologijo, kjer smo omenili Kreto zaradi junaškega spopada med Tezejom in minotavrom. Takrat smo bili zelo zainteresirani, da bi šli v Grčijo in na otok Kreta kjer bi si pogledal mitološke legende ampak šola tega ni mogla dovoliti, ker smo bili še premajhni in bi se nam lahko kaj zgodilo in bi potem morala šola odgovarjat za posledice. Ampak zdaj ste že polnoletni tako, da lahko greste kamor hočete in zakaj nebi šli na Kreto saj ima otok veliko starih znamenitosti, ki so ohranjene še iz stare Grčije. Lahko pa prideš z družbo in si privoščite en mali žur. Če vas zanima kako je in kaj se dogaja na Kreti potem lahko to izveste na spleti strani http://www.kreta.si.Kreta

Čeprav je zimski čas je na Kreti zelo poletno vreme s visokimi temperaturami saj je blizu ekvatorja. Na Kreti so živeli Minojci, ki so danes kot osnovna baza evropske kulture oz. civilizacije. Kreta ima rastline oz. ciprese, ki se imenujejo endemične kretske ciprese in cvetijo v zimskem času, kar privablja veliko turistov. Te ciprese so Minojci uporabljali za izdelovanje stebrov in prostranih palač bile so pa uporabljene tudi za svetu znano palačo na in to je Knosos.

Kreta je znana predvsem po minojskem ljudstvu in po današnjem obiranju oljk, kjer sodelujejo vsi prebivalci Krete in če mislite, da je to hitro obrano se motite saj ima Kreta čez 35 milijonov oljčnih dreves tako, da lahko tudi turisti pomagajo nabirat če hočejo. Seveda nato, ko jih oberejo jih obrežejo in pustijo eno leto, da rastlina k sebi pride in nato naslednje leto spet oberejo, kar pomeni da obirajo oljke vsake dve leti. Kreta ima več rastlin, ki jih je treba obrat v zimskem času in ena izmed teh je tudi horta. Horta je užitno zelenje ampak, da bi jo sami nabirali se vam ne splača, ker lahko nabirate drugo vrsto horte, ki je za nas neužitna tako, da lahko vprašate kakšnega prebivalca če vam pomaga pri nabiranju, če se pa bojite, da ne ve se pa ne sekirajte saj je to njihova tradicija tako, da vsaj vsaka druga oseba iz tam pozna to rastlino samo ne se bat vprašat.

Kreta vam ponuja tudi svojo kulinariko in na vzhodu Krete imate lepo moderno mesto Lasithi, kjer imajo razne prireditve in zabave. Če ste se odločili odpotovat na Kreto potem veselo potujte in uživajte v soncu.