Lahko bakterije v črevesju povzročijo povečano telesno težo?

Čeprav vemo, da obstajajo številne črevesne bakterije, ki lahko vplivajo na telesno težo, znanstveniki ne vedo zakaj in koliko so te bakterije odvisne od naših genov.

Purna Kashyap, profesor na Mayo Clinic, je povedal, da kar zaužijemo je na voljo za nas (Zadoščanje energijskih potreb) kot tudi za bakterije v našem črevesju, ki prebavijo del hrane za katere ljudje nimajo encimov, ki bi poskrbeli za to.

Kashyap je izvedel preizkus, kjer je želel ugotoviti ali bodo bakterije v črevesju bolj učinkovito pridobivale kalorije iz hrane, če jemo nizko kalorično hrano. Ta ugotovitev nam bi lahko pomagala bolje razumeti, kako se telo odzove na pomanjkanje hrane, kot tudi kako lahko bakterije omogočajo izgubo telesne teže.

Analiza bakterij v črevesju je pokazala, da so imeli udeleženci različno število dveh bakterij v svojem črevesju, tudi bakterije Dialister, ki ovira izgubo telesne teže.

Raziskovalci so analizirali vzorce krvne plazme in blata udeležencev. Med 600 udeleženci so bili tako tisti s prekomerno telesno težo, kot tisti z normalno težo. Našli so 19 različnih metabolitov, ki so povezani s štirimi črevesnimi bakterijami, ki lahko vodijo do povišane telesne teže in s tem do več zdravstvenih težav.

telesna teža

Raziskovalci pravijo, da se morajo osredotočiti na vprašanje kako naj bodo zgrajene bakterije v črevesju, da se bo minimaliziral rizik pojava debelosti in ugotoviti kaj vpliva na spremembe v bakterijski sestavi.

Zaenkrat še ni jasne razlike v profilih črevesnih bakterij med vitkimi in debelimi ljudmi, zato bodo potrebne dodatne raziskave.

Prav tako trenutno ni jasno zakaj imajo nekateri ljudi veliko bolj raznovrstne črevesne bakterije. Vedo pa, da dolgotrajno zdravljenje z antibiotiki lahko prispeva k izgubi bakterij, katere si nikoli ne povrnemo nazaj.

Na podlagi zbranih podatkov so raziskovalci razvili računalniški algoritem, ki bo na podlagi vzorca črevesnih bakterij, napovedal kako se bo raven sladkorja v krvi spremenila glede na različna živila.

Črevesne bakterije in raven sladkorja v krvi se lahko čez čas različno odzovejo na isto hrano. Vendar razvoj teh sprememb traja dolgo časa, zato ni vredno posebne pozornosti.