Med je odlična hrana, zdrava in okusna, vendar v majhnih količinah. Priporočamo nakup slovenskega medu zato, ker je eden najbolj kakovostnih na svetu in je gotovo pristen, če ima certifikat o poreklu, da je med slovenski in z izbrane ter certificirane kmetije. Čebelar, ki želi biti označen kot dober pridelovalec slovenskega medu, mora prestati precej testov vsako leto in preiskav glede pridelave tega medu ter čistosti, kje se pasejo čebele in glede samega postopka, kako je to živilo pridelano. Šele po tem lahko dobi certifikat, z geografsko označbo in nalepko ter poseben kozarec, ki sporočajo kupcu že na prvi pogled, da gre za res pristno živilo našega porekla.
Slovenski domač med ne morete zgrešiti, ker sledite nalepki, na kateri piše, da gre za slovensko poreklo z naše kmetije in da je naraven ter kvaliteten. Tudi oblika kozarca, v katerega se toči to živilo predpisuje čebelarska zveza Slovenije, zato je značilen za naš teritorij. Dobri čebelarji se zavedajo, da je kvaliteta medu na prvem mestu, zato se trudijo narediti najboljšega in za to dobijo tudi priznanje ter certifikat.
Da bi čebele pridelale iz nektarja čist, neoporečen, zdrav in kakovosten ter še okusen med, morajo za to imeti pogoje. Najprej je pomembno, kje se pasejo, ali je to območje čisto in ima dovolj travnikov, gozdov ter drugega rastlinja zaradi česar dobijo čebelarji različen sezonski med. Drug pogoj je vreme, ki mora biti ugodno in sončno v času cvetenja rastlin, drugače čebele ne morejo pridelati dovolj medu niti za sebe, kaj šele za to, da bi ga vzeli iz panja.
V tem primeru nekateri čebelarji brez vesti dodajajo medu sladkor ali čebelam vzamejo prepotrebno hrano in jo nadomestijo s sladkorjem, zaradi česar čebele pogosto zbolijo in tudi predčasno vse poginejo. Zato kupujte le od dobrih čebelarjev, ki medu ne sladkajo in ga ne grejejo, da bi prikrili, da ni v redu. Vendar ga boste prepoznali, če je slab tudi po okusu, ker vas bo zaradi njega pekla zgaga, pa še sladkorno bolezen lahko dobite. Kdor je kadarkoli poskusil pravi slovenski domač med, ne bo nikoli pozabil okusa in bo takoj vedel, ali je v redu ali ni.
