Zakaj so smrekovi peleti edini pravi?

Peleti so najbolj ugodna kurjava vse leto, pa naj gre za ogrevanje pozimi lai za ogrevanje vode poleti. Seveda moramo ogrevati nekatere hiše tudi poleti, ker je v njih  vlaga, drugače se pojavi plesen, ki je zelo škodljiva. Takrat so različni peleti za ogrevanje zelo zanimiva opcija. Najbolje pa je, da se izberejo kakovostni smrekovi peleti, ki so dobro sušeni, narejeni iz 100 % lesa in najbolje gorijo. Če izberete slabe pelete, ne bodo gorel in boste imeli dosti pepela, odpadkov ter mrzlo hišo, ker nimajo dovolj kalorične vrednosti.

peleti

Kakovostni smrekovi peleti so nekoliko dražji  vendar vredni te cene, ker super gorijo in nimate veliko pepela. Skoraj nič ni treba pospravljati. Temperature v peči bodo lahko visoke in porabili jih boste bistveno manj kot nekakovostnih peletov. Zato se vam jih res splača kupiti.

Tisti peleti, ki so nekakovostni, so največkrat mešani z drugim lesom in še s kakšnimi drugimi odpadki, ki niso les, zato slabo gorijo. Poleg tega niso primerni za okolje, ker ne oddajajo naravnega co2, ki ga ima les, ki ga je pridobil zaradi rasti v gozdu. Oddajajo drobce in umazanijo, ki je škodljiva za ljudi in okolje. Zato z nakupom kakovostnih peletov varujete okolje.

Vedeti je treba, da so peleti veliko bolj prijazni okolju kot drva, zaradi katerih se sekajo drevesa. Narejeni so namreč iz odpadkov lesa, največkrat iz stisnjene žagovine, ki bi jo drugače odvrgli v naravo kot odpadek. Tako pa služi kot kurjava. Da so narejeni iz smreke je namerno, ker ima smreka dovolj smole, da briketi stojijo skupaj, drugače razpadejo nazaj v prah.

Ravno zato so peleti iz drugih lesov problematični, ker jim morajo dodajati lepilo ali kaj podobnega, kakšno umetno vezivo, da obdržijo obliko in to potem se kuri ter oddaja umazane nevarne prašne delce v ozračje. Zato le premislite ob nakupu peletov, katere boste kupili ker ni vseeno.