Peskanje v industriji

V kolikor še ne poznate postopka, ki se mu reče peskanje, bomo tu pogledali osnovi postopek. Postopek peskanja je posebna tehnika obdelovanja različnih površin materialov saj se s pomočjo stisnjenega zraka ustvari pnevmatski pospešek abrazivnih medijev, ki pa se jih na površino peskanja pod pritiskom tudi aplicira. Za postopek peskanja se uporabljajo različna obrazivna sredstva, prav tako pa je peskanje lahko postopek, večih različnih nivojev. Rezultat postopka peskanja pa je, da se z različnimi stopnjami nadzorovanih udarcev dobi želen rezultat na delovni površini.

Peskanje ter celi postopek obdelave površin se uporablja v zelo različnih industrijah. Prednjači seveda avtomobilska in letalska prav tako se postopek peskanja uporablja v farmacevtski in kemijski industriji, gradbeni in kovinski industriji prav tako v elektro industriji in orodjarstvu, predvsem pa je peskanje uporabljeno pri vzdrževanju tehnoloških procesov v vseh vejah industrije kot je prehrambena, kemična in farmacevtska. Vidimo lahko, da je postopek peskanja resnično zelo pogosta dejavnost v raznovrstnih industrijah. Pri postopku peskanja pa imamo tudi določene prednosti in sicer, možnost recikliranja materialov, izvedba postopka brez dodanih oziroma uporabljenih kemikalij, predvsem pa varen in neškodljiv postopek, ki je prijazen do uporabnika, ravno zato je peskanje uporabljeno v številnih panogah.

Postopek je v praksi sledeč, saj je cilj, ki nam ga peskanje omogoča primerna oziroma pravilna priprava površine za nanos antikorozijske zaščite. Pri nepravilnem delovanju postopka imamo lahko tudi nekaj napak, kot je slab oprijem barve, čemur pa se želimo ogniti z namensko kalibriranim merilcem ter natančne ter želene strukture obdelovalne površine in s tem z dobrim končnim izdelkom. Poznamo peskanje s sodo, ki je primerno za občutljive površine, kjer smo pozorni na naš osnovni material in pa postopek mokrega peskanja, ki je postopek površinske obdelave, kjer se meša voda, stisnjen zrak in abrazivni medij. Postopek peskanja je večkrat uporabljen tudi pri hrapavih površinah, odstranjevanju rje, odstranjevanju vodnega kamna ali barve, čiščenju poliranju ter določenih sanacija pri požarih.

peskanje