Selotejp za industrijsko in pisarniško rabo

Selotejp je vsem znan kot izjemno uporaben za lepljenje marsičesa. Nekateri selotejpi so zelo močni, drugi so bolj tanki in razgradljivi, eni so široki in drugi ozki. Odvisno je od namena, za kaj jih uporablja. Selotejp je eden najbolj uporabljanih elementov pri pakiranju zato preverite nakup selotejpa na spletu, kaj se vam glede na namen in kvaliteto najbolj splača. Če veliko lepite doma ali v pisarni in pakirate v podjetju, potem izberite pravega tudi glede na ceno.

Kateri selotejp je za vas najboljši?

Selotejp se kupi glede na vrsto uporabe. Če lepite velike kartonske škatle, potem boste kupili debelejšega in bolj širokega. Če lepite darila, ja najbolje kupiti tankega in tudi ožjega. Slovensko ga imenujemo lepilni trak, ki je navit v rolo na kolute. Tulci, na katere se lepilni trak navija, so lahko izdelani iz papirja ali iz plastike.

Selotejp

Lepilni trak je izdelan iz več plasti in zgornja je največkrat folija iz polipropilena ali polivinilklorida, le-ta pa je premazana potem z lepilom, ki se močno zalepi na površino predmeta. Sodobnejši lepilni trakovi pa so lahko izdelani tudi iz papirja in premazani z lepilom. Znani so ko krep lepilni trakovi in so lahko premazani s šibkim ali močnim lepilom.

Šibko lepilo se uporabi za lepljenje tam, kjer se krep papir takoj odstrani, kot je na primer pri beljenju. Medem ko papirnati selotejp z močnim lepilom uporabljajo dostikrat ekološke trgovine za pakiranje škatel zato, da je embalaža čim bolj naravi prijazna in razgradljiva.

Katerega boste za sebe izbrali, je odvisno od tega, kako močan mora biti. Bolj, ko je tovor v škatlah težak, močnejši mora biti lepilni trak z močnejšim lepilom. Nekateri so prav neverjetno zdržljivi in taki se uporabljajo v industriji za lepljenje ne samo tovora in škatel, ampak tudi za lepljenje raznih delov in predmetov skupaj. Lepilo se izdela na osnovi naravnega ali sintetičnega kavčuka.

Kaj vse je na trgu na razpolago?

Lepilni trakovi so različnih, največkrat standardnih širin. Za industrijo so najbolj primerni taki, ki so široki 48 mm, lahko pa so še širši in sicer 75 mm. Standardno se ga navije do 66 m ali tudi 132 m, kar velja za selotejpe, ki se uporabljajo ročno. Če pa se selotejp v industriji uporablja strojno, pa je seveda tako navite prekratko in se uporablja 660 ali 990 metrsko navitje.

Izbira selotejpa je lahko zelo zahtevna naloga, ker običajno lepi dve površini skupaj. Lepila pa različno primejo na različne površine. Kot na primer sta karton in lepenka, če sta narejena iz recikliranega ali ne recikliranega papirja. Lepilni trak ne bo prijel na obeh površinah enako, zato je treba izbrati za vsak material svoje vrste lepilni rak.

Selotejp je lahko izpostavljan tudi različnim pogojem in temperaturam med transportom. Tudi na to je treba računati in vedeti vnaprej ter izbrati pravi lepilni trak, ki bo temu tudi kos.

Nenazadnje je lepilni trak lahko lep okras. Če želite, da ni viden, potem se izbere prozornega. Lahko pa je tudi bel, matiran, enobarven v različnih barvah ali pa potiskan z vaši logotipom, gesli, informacijami in simboli, ki stranko spomnijo na vas, kdo je škatlo poslal. S tem pa si naredite veliko reklamo.