»Stroga vzgoja otroke spremeni v spretne lažnivce«

Znanstveniki trdijo, da ima starševski slog vzgoje velik vpliv na otrokove zmožnosti in pripravljenost za govorjenje resnice.

Strokovnjaki trdijo, da stroga starševska vzgoja lahko otroke spremeni v spretne lažnivce, ker se ne počutijo varno, ko govorijo resnico.

Kanadska psihologinja je nedavno izvedla eksperiment kukajoče igre v dveh južnoafriških šolah. Ena šola je imela poudarek na strogi vzgoji, druga pa je imela bolj sproščen pristop. Raziskovalci so z otroki igrali igro, v kateri so otroci morali identificirati predmet samo po zvoku, ki ga je predmet ustvarjal.

V igri raziskovalec s predmetom ustvari več zvokov in zatem zapusti sobo, tako da otroci ostanejo sami v sobi s predmetom, ki je skrit v škatli. Ko se raziskovalec vrne v sobo vpraša otroke, kateri predmet je proizvajal zvoke ter ali so pokukali v škatlo in s tem goljufali pri igri.

vzgoja

Ugotovili so, da je število otrok, ki so pokukali v škatlo in potem lagali, da v škatlo niso pogledali, bilo približno enako na obeh šolah. Vendar pa so tisti iz šole s strožjo vzgojo znali lagati veliko bolj spretno in učinkovito.

Otroci z šole, ki je strogo kaznovala laganje, so se temu prilagodili in postali zelo dobri lažnivci, da jih ne bi ujeli na laži.

Če otrok laže, da bi se izognil težavam, potem ni vedno samo on odgovoren za svoje laganje. Ponekod je ustvarjeno vzdušje v katerem si otrok ne upa povedati resnice in zato raje laže. V takšnem primeru ne smemo obsojati otroka zaradi laganja.

Otrokom ne delamo usluge, če jih zelo strogo kaznujemo zaradi laganja. To ne pomeni, da moramo otrokove laži ignorirati. Še zmeraj moramo biti pozorni, če nam otrok laže, vendar se je pametno tudi vprašati ali otrok laže samo zato, ker se je sam tako odločil ali smo ga postavili v situacijo, kjer si ne drzne povedati resnico. Otroke lahko kaznujemo, če nam lažejo. Vendar nam drakonske in toge kazni ne bodo pomagale izboljšati situacije.