Vrednost zlata

Kaj točno razumemo pod pojmom vrednost zlata? Najprej je potrebno ločiti izraza cena zlata in vrednost zlata, saj nimata čisto enakega pomena. Da boste lažje razumeli njuno razliko in se ne boste brezglavo spuščali v nepremišljene investicije, si več o tem preberite v nadaljevanju.

vrednost-zlata-zlato

Vse od njegovega odkritja je bila vrednost zlata visoka. Rast njegove vrednosti je počasna, a konstantna in vztrajno narašča že pet tisoč let ter je najvišja tudi v primerjavi z vsemi ostalimi žlahtnimi ali plemenitimi kovinami in dragimi kamni. Zlato tako že od vsega začetka velja za najzanesljivejšo naložbo in predstavlja varno sredstvo, ki vam lahko služi kot zavarovanje premoženja.

Vrednost zlata se je torej skozi tisočletja ohranila oziroma povečevala in tako ni povezana z gibanjem cene. Dejstvo je, da je sama cena zlata dokaj nestanovitna in niha bolj od njegove vrednosti. V primerjavi z bakrom in srebrom, pa tudi dragulji, je razumljivo cena zlata precej višja. Zlato je namreč edina kovina, ki na zraku ne oksidira, torej se njegove lastnosti skozi čas ne spreminjajo in ostaja ohranjen v točno takšni obliki, kot je nastal.

Drugi razlog, zakaj vrednost zlata ne pada je tudi ta, da je zlato praktično neuničljivo. Možno ga je le preoblikovati iz surove oblike v različne izdelke na primer v zlate palice, kovance, ure, nakit, izdelati pa si je možno tudi zlate zobe. Sčasoma tudi lahko potemni, a niti to ne vpliva na njegovo vrednost. V tem primeru ga je treba samo spolirati in bo spet sijal v vsem svojem sijaju.

Poleg neuničljivosti na vrednost zlata vpliva še en dejavnik, in sicer čistost. Čim manj je v njem drugih primesi, večja je čistost. Najvišja čistost je označena z oznako 1000 oziroma z najmanj 999,9. Naložbeno zlato je lahko samo povsem čisto, kar mora izkazovati tudi spremljajoča dokumentacija, kot tudi pečatni odtis na posameznem izdelku, ki je izdelan iz zlata.