Fasada novogradnje je prav tako pomembna kot pri stari hiši

Ste ravno končali z gradnjo hiše, so vsi tlaki suhi, hiša je pod streho, začeli ste z opremljanjem in ste že praktično pripravljeni na selitev? Kaj pa izdelava fasade? Nikakor ne mislite, da je fasada novogradnje kaj manj pomembna kot pri starih hišah, pri katerih se je uporabljal slabši cegel in po možnosti so bile stene tudi ožje, kot so danes. Pravzaprav lahko celo rečemo, da je izdelava fasade pri novi gradnji še bolj pomembna, če mislite v hiši živeti, seveda še posebej pozimi.

Pozimi se namreč pri novogradnji, ki še nima fasade, pa vseeno živite v hiši, še bistveno hitreje nabira vlaga. Kakšen vogal v kopalnici, kuhinji ali pa dnevni sobi je tako lahko kaj hitro tudi črn od plesni, kar vsekakor je škoda, saj so bile stene do takrat praktično kot nove, kar nastane samo zaradi tega, ker se fasade še niste lotili. Problem je torej sama vlaga, ki ima lahko daljše posledice, vsekakor pa ne smemo pozabiti niti na to, da če fasada novogradnje ni narejena in vseeno živite v hiši, da morate računati na kar nekaj višje stroške ogrevanja, kot ste pričakovali in kar je bilo pričakovano glede na to, da je izdelava fasade končana.

fasade

V prvi vrsti gre večji strošek za ogrevanje pripisati dejstvu, da skozi stene prehaja mrzel zrak, znotraj stanovanja pa je toplejši, ki stene ves čas hladi, hkrati pa je zaradi nabiranja vlage prostor treba večkrat na dan prezračevati. Jasno pa je, da je temperatura sten zelo pomembna, saj če stene niso pregrete, ker izdelava fasade ni končana, nikakor ne moremo računati na to, da bi bilo v prostoru vsaj prijetno toplo. Zato je najbolje, če računate na to, da se izdelave fasade ne boste še nekaj časa lotili, da položite stiropor kar sami, in sicer minimalne debeline okoli 3 – 5 cm, pri tem pa ni treba komplicirati z mrežico in lepilom.

Nekako je strošek takšne fasade okoli 500 €, kar pa je strošek, ki se povrne že v eni kurilni sezoni in se torej splača v primeru, da vsaj 2 leti ne boste še položili fasade. Če pa upoštevate še možnost, da se zaradi nepoložene fasade lahko pojavi plesen in je potrebna še sanacija sten, pa se fasada novogradnje vsekakor splača, če živite v hiši vsaj 2 leti. Seveda, če je hiša še večja, pa se lahko takšna investicija splača tudi že prej.