Glivice na nohtih

Vas mučijo glivice na nohtih? Takoj ko opazite glivice na nohtih, morate torej začeti ukrepati, saj boste veliko naredili, če se jih boste lotili takoj. Gre za precej nadležno težavo, s katero se sooči precej velik delež ljudi. Pojavijo se lahko na nohtih rok in nog, povzročijo neugleden videz, hkrati pa se lahko razvijejo celo v resno zdravstveno težavo.

glivice na nohtih

Zadebelitev nohta, njegova obarvanost, odstopanje ali razpadanje so morda znaki glivic na nohtih, ki se zlahka prenašajo s človeka na človeka – še posebej v kakšnih javnih prostorih, ko so bazeni, javne kopalnice in podobno. Tako nikoli ne morete biti z gotovostjo prepričani, da jih ne morete dobiti. Tudi če se ukvarjate s športom zgolj ljubiteljsko, vas lahko napadejo, saj glivice na nohtih naravnost uživajo v prepotenih nogavicah in se tam tudi hitro razmnožujejo. Ko jih opazite, se jih lahko lotite na različne načine. Nekateri priporočajo povsem naravne pripravke, ko so kis (kislina) ali kakšna zdravilna rastlina, spet drugi prisegajo na lekarniške spojine, tako da boste morali sami ugotoviti, kaj vam bo najbolj odgovarjalo. Pri tem pa je treba opozoriti še na nekaj. Glivic se ne boste rešili v zgolj nekaj dneh, čeprav sprva morda kaže, da so vas že zapustile, ampak morate s postopkom oziroma kuro nadaljevati ter vztrajati, saj glivic ne vidimo s prostim očesom, hkrati pa so zelo vztrajne in nohtov ne bodo kar tako zapustile. Včasih se zgodi, da se že tako razmnožijo, da noht postane debel, spremeni barvo in podobno. V najhujših primerih mora postopati zdravnik, ki se bo težave lotil strokovno, s posebnimi metodami in postopki. Vsekakor pa naj velja, da glivice na nohtih ne marajo skrbno negovanih nohtov, čeprav se prav zlahka zgodi, da se naselijo tudi tam, kjer bi to morda še najmanj pričakovali.

Ko torej obiščete bazen, javno prho, garderobo ali kakšen podoben prostor, si dobro umijte tako roke kot noge, da se glivice na nohtih ne bodo naselile tudi na vaših nohtih. Lahko so namreč precej nadležne in trdovratne in če se jih ne lotite takoj, se lahko naselijo še na sosednje nohte pa tudi na nohte vaših svojcev oziroma tistih, s katerimi si na primer delite prho ali domačo kad. Glivice na nohtih zahtevajo kar nekaj vsakodnevne nege, vendar pa se vam bo vztrajnost izplačala, če seveda niste prepozni. Na trgu je, kot smo rekli, kar nekaj preparatov, s katerimi bi se jih morda lahko rešili, vseeno pa bi morda najprej poskusili z dobrim starim kisom.