Posodobitve računalnika so pomembne

Posodobitve so pomembne na vseh napravah, še posebej na takih, ki jih uporabljamo za shranjevanje tajnih in zelo občutljivih podatkov, kot so gesla, številke kreditnih kartic ali pa PIN kode. Velikokrat lahko zaradi zastarelosti programske opreme pride do udora v vašo zasebnost in krajo vaših podatkov.

Postopek posodabljanja programske opreme je preprost in ga lahko vsak izvede izvede sam. Različni programi imajo različne načine za posodabljanje opreme. Nekateri imajo v sam program nameščeno posebno orodje, s katerim lahko posodobijo lastni program. Na to možnost vas bo skoraj vsak program opozoril in običajno bo ta tudi samodejno prižgana.

Nekatere posodobitve imajo možnost poleg varnostnih posodobitev dodati tudi nove funkcije vaši napravi, kot so recimo nove aplikacije ali pa podpora priključitve novih naprav. Lahko nam posodobijo tako imenovani programski gonilnik, ki upravlja samo napravo in omogoča komunikacijo med računalnikom in napravami, ki jih priključimo nanj. Taki gonilniki so recimo za USB ključke, tiskalnike, internetne kartice v prenosnikih, miške, tipkovnice itd. Običajno se te naprave, ko jih priklopimo, namestijo same, vendar pa jih je za boljše delovanje mogoče treba posodobiti.

posodobitve računalnika

Najbolj pomembni posodobljeni gonilniki so za grafične kartice in za matične plošče, saj s tem dobivamo dodatno podporo za nove programe. Grafične kartice potrebujejo posodobitve, da pravilno delujejo z novejšimi programi. Če teh posodobitev ne bi bilo, ne bi programi učinkovito delovali na vašem sistemu. Enako je pri matičnih ploščah. Če se ne posodobijo, lahko celoten sistem začne delovati počasneje zaradi nepodprte dodatne programske opreme ali pa nepodprtih operacijskih sistemov.

Velikokrat so posodobitve orientirane na varovanje sistema. Virusi se najdejo s tako imenovanimi definicijami, in če protivirusni program nima definicije virusa, ga ne more prepoznati. Definicije so v bistvu zbirke kod, ki jih protivirusni program primerja s kodami različnih programov, in če se koda ujema s kodo virusa, ga protivirusni program shrani v karanteno ali pa ga izbriše po željah lastnika računalnika.

Za posodabljanje Windows operacijskega sistema moramo skrbeti sami. Mnogokrat se bo Windows posodobil sam, vendar pa moramo to možnost sami vklopiti. Ko naložimo operativni sistem, nam računalnik ponudi možnost za vklop samodejnega posodabljanja. Če to možnost vklopite, bo vaš Windows na določen dan in ob določeni uri preveril, ali so na voljo nove posodobitve ali pa če je treba posodobiti definicije, ter jih nato samodejno prenesel in inštaliral. V nekaterih primerih boste morali mogoče ponovno zagnati sistem, da se vse posodobitve inštalirajo. To lahko izvedemo tudi ročno tako, da odpremo nadzorno ploščo na Windows 7 ali pa nastavitve na Windows 8 ali 10, kjer boste videli zavihek, ki se imenuje “Update”. Na Windows 7 je možnost, da je skrita pod zavihkom Sistem in Varnost.