Postopek vstavitve zobnega implantata

Implantat ali zobni vsadek, kot se titanovemu vijaku pravilno reče po slovensko, je ena najbolj pomembnih iznajdb na področju zobozdravstva. Več o zobnih implantatih in njihovih številnih prednostih si lahko sicer preberete na povezavi ezobozdravnik.si/implantat. V tem članku pa vam bomo na kratko predstavili opis postopka vgradnje implantatov v sodobnem zobozdravstvu.

Na začetku celotnega procesa je treba opraviti pregled pri oralnem kirurgu, kirurgu maksilofacialne kirurgije, paradontologu ali pri zobozdravniku, ki se je specializiral za vgradnjo zobnih vsadkov. Vsi ti namreč vstavljajo zobne implantate, čeprav se po izobrazbi med seboj nekoliko razlikujejo. Nekoč je sicer veljalo, da so implantate vstavljali le kirurgi, sčasoma pa so se, sploh pri nezahtevnih primerih, tega posega izučili tudi številni zobozdravniki.

implantat

Nekoč je tudi veljalo pravilo, da vas je po pregledu kirurg napotil na rentgensko slikanje zob, kjer ste morali opraviti ortopansko slikanje zob. Na podlagi ortopana je kirurg ocenil stanje kostnine in položaj, kam in kako namestiti implantat. Toda tudi rentgenska tehnika je napredovala in danes številni zobozdravniki in kirurgi zahtevajo CBCT slikanje. Ta vrsta slikanja omogoča 3D prikaz čeljustnih struktur, kar omogoča boljši vpogled v strukture, ki se na prosto oko ne opazijo. Na podlagi pregleda in RTG slik se naredi načrt vgradnje implantata.

Sam postopek vstavitve zobnega implantata pa je sledeč. Po aplikaciji anestetika (lokalna injekcija v dlesen) kirurg odgrne ustno sluznico in v kost vstavi implantat. Če kosti ni dovolj, obstajajo posebne substance, ki se vstavijo namesto pacientove kostnine. Ta postopek lahko podaljša proces vgradnje implantata. Po vstavitvi se zašije sluznica in pusti, da se implantat zraste s kostjo. To lahko traja nekaj mesecev.

Pacient pri kirurgu dobi nov termin, na katerem se prične s procesom nadgradnje implantata, kar vključuje, oblikovalec dlesni, abutment in zobno krono. Po nekaj mesecih tako pridete iz zobozdravstvene ordinacije z novim zobom, ki je tako po izgledu kot po uporabnosti podoben pravemu. Ker je treba za svoje zobe redno skrbeti s pravilno ustno higieno, je tako tudi z implantatom. Vstavljen in nadgrajen zobni implantat zahteva temeljito in redno ustno higieno na dolgi rok. Ravno tako so potrebni redni pregledi na vsaj 6 mesecev pri svojem zobozdravniku in ustnem higieniku.