Kaj je ročna limfna drenaža ?

Ročna limfna drenaža je vrsta masažne terapije, ki omogoča izločanje odpadnih snovi in tekočine iz našega telesa, uporaba ročne limfne drenaže pa lahko vpliva tudi na bolečino ter imunski in živčni sistem.

Rocna-limfna-drenaza

Limfa je izraz, ki se ga uporablja za ostanek tekočine, ki se skozi kapilare precedi v medcelične prostore in se ne uspe vrniti nazaj v sistem krvi. Ročna limfna drenaža je zelo zahtevna in zato mora biti izvajalec ali izvajalka zelo teoretično izobražen/na na področjih anatomije, patologije in fiziologije ter perfektno tehniko. Ročna limfna drenaža se uporablja v medicinske in kozmetične namene. V medicinske namene uporabljamo limfno drenažo za zdravljenje različnih vrst edemov, ki se pogosto pojavljajo pri bolnikih, ki jim odpovedujejo jetra, srce ali ledvica. Edemi so otekli deli telesa kjer se v medceličnem prostoru nabira tekočina.

Vidne znake edemov na koži lahko prepoznamo po tem, da pritisnemo prst na del telesa in pridržimo nekaj sekund. Prst odmaknemo in opazujemo ali je vidna majhna vdrtina, kjer smo pred nekaj trenutki držali prst in se posvetuje z terapevtom če je Ročna limfna drenaža potrebna ali ne saj mu vaš odprt pogovor nudi zgradbo vašega limfnega sistema in seznam pričakovanj po terapiji. Edemi pa se lahko pojavljajo tudi drugje kjer niso vidni kot na primer v možganih. Edemi lahko življenje posameznika drugi ogrožajo vendar le na nekaterih mestih kot so možgani ali v glasilkah zaradi pika ali kaj podobnega. Vzrok edemov je napačno prehajanje tekočine iz žil skozi žilno steno v tkivu. Po navadi je najpogostejši vzrok za nastanek edemov vnetje. V panogi kozmetike pa ročno Ročna limfna drenaža se uporablja za zdravljenje aken in problematike s kožo, pri zabuhlosti ter pri preprečevanju zatekanja nog in po opravljenih lepotnih posegih. Nenazadnje izvajanje Ročne limfne drenaže uporabljajo tudi v kozmetiki za splošno regeneracijo celega organizma in v relaksacijske namene, za stranke, ki so pod stalnim stresom in močno napetostjo.