Uživajte D vitamin

D vitamin je vitamin, ki ga dobimo na dva načina. In sicer, ga lahko telo proizvede samo ali pa ga dobimo s hrano oziroma prehranskimi dopolnili. V poletnih časih se D vitamin sintetizira sam s pomočjo UV-žarkov. Torej UV-žarki dosežejo našo kožo in se nato vitamin sintetizira sam. Zato je zelo pomembno, da smo vsaj 15-20 minut na dan zunaj. Vsekakor se morate izogibati ur v katerih ni priporočljivo zadrževanje zunaj, to je od 11-16. ure. takrat je boljše da se zadržujete doma ali nekje v senci. Takrat so namreč UV-žarki škodljivi in si boste naredili več škode kot koristi.

d vitamin

Žal pa D vitamin telo lahko sintetizira le v poletnih in pomladnih dnevih, medtem ko v zimskem času to ni možno. Takrat sončni žarki padajo pod drugim kotom in sinteza ni možna. Priporočljivo je da v zimskem času D vitamin uživamo s pomočjo prehranskih dopolnil. Namreč le ta je nujno potreben za trdne kosti, zdravje zob ter imunski sistem. Lahko uživate več hrane, kjer je prisoten D vitamin in to so živila živalskega izvora – ribe, jajca, mlečni izdelki. Tisti, ki ne uživajo živila živalskega izvora morajo obvezno D vitamin dodajati s pomočjo kvalitetnih prehranskih dopolnil.

To prehransko dopolnilo je še posebej priporočljivo pri ljudeh, ki imajo nočno delo. Saj čez dan spijo, ponoči pa se D vitamin ne tvori. Prav tako pri izmenskih delavcih. Dodajajte ga tudi če niste veliko zunaj in se zadržujete bolj v notranjih prostorih. To še posebej velja za starejše in ljudeh v domovih, bolnišnicah in podobno. Zagotovite si dnevno količino vitamina in poskrbite za svoje zdravje, preden bo prepozno. Pojdite na krvne preiskave in naj vam preverijo če potrebujete dodaten vnos D vitamina. Če bo vaše telo imelo premalo vitamina, lahko pride do osteoporoze ali rahitisa, prav tako je povečana možnost za zlome kosti. Poskrbite za svoje zdravje.