Zakaj varilne maske?

Če ste res eden izmed tistih, ki sprašujejo, zakaj sploh morajo varilci imeti varilne maske, potem lahko na svojo odgovornost poizkusite variti breznje, in samo enkrat boste videli zakaj so te nujne pri varjenju.

Če ste res eden izmed tistih, in se ukvarjate z varjenjem. Potem raje obiščite spletno stran www.varilniaparati.si/varne-in-kvalitetne-varilne-maske, tam si lahko preberete nekaj o varilnih maskah in tudi ogledate njihovo ponudbo.

varilne maskeVarilne maske so se razvile iz potreb varjenja. Pri varjenju nastane ogromno svetlobe različnih valovnih dolžin, nekatere vidimo, nekatere ne vidimo. Te niso ravno varne za naše oči, saj lahko povzročijo snežno slepoto, za to so krivi UV žarki ki pa jih varilne maske lahko filtrirajo. Snežna slepota se imenuje zato, ker UV žarki ki prihajajo iz sonca na zemljo, se v času zime ko je veliko snega, od njega odbijejo in pridejo direktno v naše oči. S tem se stalno srečujejo Inuiti, ki so razvili posebna očala iz kosti. V kost so izdolbli dve mali reži ki so prepuščali zelo malo svetlobe, tako so omejili količino UV žarkov in niso ravno oslepeli.

Varilne maske sicer niso podobne tem očalam, vendar imajo namesto majhne reže kar veliko luknjo, v kateri pa je poseben filter, oziroma steklo. Ta filter izniči UV žarke ki so za oči škodljivi in pa tudi drugo svetlobo katere ne želimo da pride v naše oči. Torej, varilne maske varilca ščitijo pred tem da ne dobi snežne slepote, katere posledice so občutne par dni. Varujejo ga tudi pred vročimi iskrami in letečimi delci ki lahko nastanejo pri varjenju.

Če varite, morate uporabljati varilne maske, ki se prilegajo vaši glavi. Te so lahko tudi bolj napredne in imajo steklo takšno, da vam ni potrebno maske premikati gor in dol, ko varite, vendar se steklo, oziroma filter aktivira takoj, ko začnete variti.

Poleg varilne maske pa je včasih potrebna še dodatna zaščita, recimo zračni filter ki filtrira zrak, saj ob varjenju nastajajo škodljivi plini, včasih tudi potrebujete usnjeno čepico ki sega čez ramena, da zavarujete druge dele telesa, če varite stvari, ki so nad vašo glavo.